Een koninklijke (aan)blik

Slapen in het hart van onze hoofdstad en dan stiekem in de slaapkamer van onze voormalige koningin Beatrix kijken? Dat kan binnenkort! Hotelketen Starwood introduceert een W hotel vlak achter het Koninklijk Paleis op de Dam en Vaanster gaat de WKO exploiteren. Het hotel is verspreid over twee monumentale panden: het voormalig hoofdkantoor van de Kasbank aan de Spuistraat en recht daar tegenover het voormalige Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf.

Veiligheid van de koninklijke familie
Bij de uitvoering komen bijzondere restricties in beeld. Voorop staat de veiligheid van de koninklijke familie en andere hoogwaardigheidsbekleders die in het Paleis overnachten. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen installaties op het dak mogen worden geplaatst: stel je voor dat iemand zich daarachter verstopt? Ook de architectonische vrijheid is beperkt: er mag - terecht - geen afbreuk worden gedaan aan de grandeur van het Paleis.

Duurzame wereldklasse op toplocatie
Deze haken en ogen nemen niet weg dat het een prachtig project betreft: een rijksmonument en een gemeentelijk monument worden van duurzame energie voorzien en krijgen een nieuwe bestemming, waarbij recht wordt gedaan aan de panden zelf en aan de omgeving. Hotel W Amsterdam opent in september 2015, op een toplocatie bij de Dam krijgt de stad er een hotel van wereldklasse bij.