Waar moet ik op letten bij vloerverwarming

Vaanster levert u warmte die u gebruikt om middels vloerverwarming uw woning te verwarmen. Vloerverwarming heeft veel voordelen ten opzichte van een ‘ouderwetse’ radiatorverwarming, maar kent ook enkele aandachtspunten:

Vloerafwerking
De warmte wordt door de vloer afgegeven aan de ruimte. De vloer is daarmee een soort radiator geworden. U kunt zich dus voorstellen dat een vloerafwerking van invloed is op de hoeveelheid warmte die kan worden afgegeven. Denk bijvoorbeeld is aan een dikke wolle deken over een normale radiator. Over het algemeen geldt dan ook hoe dunner (of massiever) de vloerafwerking hoe beter het de warmte doorlaat. Het grootste verwarmings- en koelvermogen wordt gerealiseerd bij een steenachtige vloer. Bij een stoffen of een houten vloerbedekking kan de warmte- en koelcapaciteit dalen afhankelijk van de warmteweerstand van de gekozen bedekking. Hoeveel warmte een afwerking doorlaat wordt aangegeven met een R-waarde, de warmteweerstand. Zorg er altijd voor dat de ondervloer en vloerafwerking te samen een lagere warmteweerstand hebben van maximaal 0,12 W.K/m2 (voorkeur is 0,09). . Het toepassen van een houten vloer van 15 mm of meer wordt sterk afgeraden in verband met de zeer beperkte afgifte door de hoge isolerende werking van het parket en kans op condensvorming op of onder de vloer.

Pas bij nieuwbouw woningen altijd een damp remmende laag toe onder uw ondervloer. Vloeren in nieuwe woningen bevatten altijd nog vocht, door vloerverwarming wordt dit vocht langzaam verdampt en vormt condens onder de vloer. Zonder damp remmende laag kan dit rot tot gevolg hebben. Zorg ervoor dat uw nieuw laminaat of vloerbedekking ook geschikt is voor vloerkoeling.

U bent zelf verantwoordelijk de juiste keuze van de vloerafwerking. Laat uw daarom goed adviseren over de vloerbedekking en laat de leverancier van de vloerbedekking ook altijd schriftelijk verklaren dat de gekozen afwerking geschikt is voor vloerverwarming en koeling.

Traag
Vloerverwarming werkt met lagere temperaturen dan radiatoren. Nadeel hiervan is dat het veel langer duurt voordat de ruimte die u wilt verwarmen op temperatuur komt. (het afkoelen duurt ook langer). Vloerverwarming is daarmee veel trager dan bijvoorbeeld radiatoren. Het wordt dan ook afgeraden om bijvoorbeeld nachtverlaging (thermostaat ’s nachts lager) toe te passen.

Leidingen in de vloer
De leidingen van het verwarmingssysteem lopen vlak onder de oppervlakte van de betonvloer. Dit betekent dat in geen enkel geval in de vloer geboord of gespijkerd mag worden.