Identieke woning, ongelijke energiekosten?

Het lijkt vreemd: de woning van de buren is net zo groot, maar hun energierekening is veel lager. Hoe kan dit? Vaak wordt vergeten dat er meerdere invloedsfactoren zijn. Niet alleen de grootte van de woning en de bewoners zelf hebben invloed, maar ook de ligging van de woning is bepalend voor het energieverbruik. Zelfs de stand van de thermostaat bij de buren heeft invloed. Energiefacturen vergelijken op basis van de grootte van de woning alleen, is dus niet afdoende.

Invloed van de bewoners
De eigen invloed op de energiekosten ligt voor de hand. Denk aan douchen: de één staat dagelijks eindeloos te genieten onder de warme douche, de ander is binnen 2 minuten klaar. En een gezin met meerdere personen zal meer warm water verbruiken dan een eenpersoonshuishouden. Ook het aanpassen van de thermostaat beïnvloedt direct de energiekosten.

Buiten de eigen invloed: ligging van de woning en de warmte bij de buren
Bovenste woning van een appartementencomplex? De wind waait hier harder. Hoekwoning of woning op het noorden? Ook in dit geval vraagt het verwarmen van de woning meer energie. Een naastliggende woning die tijdelijk niet wordt bewoond? Minder voordelig voor uw energiekosten. Gelukkig geldt het omgekeerde ook: als uw buren het graag lekker warm hebben in huis, dan is dat gunstig voor uw energierekening.