KAS bank wordt W hotel

Balies van witgeaderd zwart marmer, een bronzen beeld van Mercurius, een drie meter hoge klok op een voetstuk van rood marmer, een grote houten bank en grijs marmeren pijlers. Dit alles overkapt door een indrukwekkende glas in lood koepel, waarin wapens van binnen- en buitenlandse steden te zien zijn. De hal van het voormalige hoofdkantoor van de KAS bank aan de Spuistraat in Amsterdam is ronduit imposant te noemen.

Na meer dan 100 jaar een nieuwe bestemming
Ook de buitenkant maakt indruk, met beeldhouwwerk van dierfiguren en bladmotieven. De status van Rijksmonument is dan ook terecht: het pand vertegenwoordigt een belangrijke financieel-economische ontwikkeling in ons land. Opdrachtgever was de bank Labouchère Oyens en Co, de bouw startte in 1906. Door een overname werd de Kas-Vereeniging eigenaar, de latere KAS bank. Rond 1930 vond er een forse uitbreiding plaats: aangrenzende huizen werden gesloopt en er kwamen kantoor- en kluisruimtes bij. Na meer dan honderd jaar dienst te hebben gedaan als bankgebouw, krijgt het pand nu een nieuwe bestemming: hotelketen Starwood opent in september 2015 een W hotel.

Mix van eigentijdse techniek met unieke historie
Met de komst van dit hotel worden moderne voorzieningen gekoppeld aan het verleden. W hotel biedt een ‘luxury lifestyle destination’, maar het ontwerp met o.a. een rooftop check-in, luxe suites en een exclusieve nachtclub toont respect voor het bestaande gebouw. De hal wordt zoveel mogelijk intact gehouden en ook de originele bankkluizen, die zich onder de grond van de hal bevinden, blijven deels zichtbaar. Daarnaast is er nog een bijzondere mix van eigentijdse techniek met unieke historie: voor het eerst wordt er een WKO-installatie geplaatst in een monumentaal pand.