Markthal Rotterdam, een van de mooiste markten ter wereld

De aanleiding? Steeds striktere Europese regelgeving voor de verkoop van vlees, vis en kaas in de buitenlucht. Het resultaat? Een imposant gebouw in de vorm van een hoefijzer waarin markt, wonen, winkelen en parkeren worden gecombineerd. Sinds de oplevering in oktober 2014 heeft de Markthal in Rotterdam vele malen de internationale pers gehaald, met lovende woorden. Een recent verschenen BBC artikel is helemaal duidelijk: de Markthal behoort tot de mooiste markten ter wereld.

Sixtijnse Kapel van Rotterdam
Niet alleen de vorm van het gebouw maakt indruk, ook de binnengevel is overweldigend. Beeldend kunstenaar Arno Coenen ontwierp een kunstwerk van 11.000 m2 (gelijk aan twee voetbalvelden) met uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. Een eigentijdse Hoorn des Overvloeds, die bij velen associaties oproept met de Sixtijnse Kapel. Waar Michelangelo echter alles met de hand creƫerde, is in dit geval gebruik gemaakt van de nieuwste digitale 3D-technieken.

Een bodem vol verrassingen
De Markthal wordt met de WKO-installatie van Vaanster voorzien van duurzame energie. Dezelfde bodem waarin de opslag van warmte en koude zich nu bevindt, heeft tijdens de bouw nog voor verrassingen gezorgd. Bij grootschalige opgravingen zijn verschillende middeleeuwse objecten gevonden. De archeologische vondsten, waaronder vazen, gereedschap en kanonskogels, staan tentoongesteld in de kelder van de Markthal.