‘Overwin het Kwade door het Goede’

Als een rotsblok staat de nieuwe Pauluskerk naast de vier woontorens van het Calypso complex in Rotterdam. Letterlijk een rots in de branding voor mensen die elders geen hulp kunnen vinden, zoals daklozen en vluchtelingen. Tegelijkertijd is het een ontmoetingsplek voor kansarme én kansrijke Rotterdammers. Gastvrijheid en laagdrempeligheid zijn de sleutelwoorden, iedereen kan binnen lopen.

Een kristal van roodbruine driehoeken
De Pauluskerk heeft een duidelijk bredere invulling dan andere kerken. Het biedt opvang en verdieping, een podium waar geloof en samenleving elkaar raken. Uiterlijk heeft het nieuwe pand weinig weg van een traditionele kerk. Vanuit driehoekige gevelelementen is een bijzondere kristalvorm ontstaan. Ook de kleur valt op: roodbruin, door de koperen beplating. Alleen de ramen boven de entree doen vaag denken aan een kerk of kathedraal. Glazen driehoeken van verschillend formaat vormen bijna een cirkel, een verwijzing naar een klassiek rozetraam? Het ontwerp van de Britse architect William Alsop werd genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs 2014.

Duurzame warmte
Net als de torens van Calypso, met woningen en kantoorruimtes, is de Pauluskerk voorzien van duurzame energie. Vaanster realiseerde de WKO-centrale en draagt zorg voor het beheer ervan. Met een beetje goede wil is ook hierop het motto van de Pauluskerk van toepassing, ‘Overwin het Kwade door het Goede’: als er moet worden verwarmd, doe het dan duurzaam.