Project in beeld: een zilveren walvis

Spijkenisse: voorheen een dijkdorp met veel uniforme huizen, nu een volwaardige stad met architectonisch interessante voorzieningen. Zo is de openbare bibliotheek gebouwd in piramidevorm met veel glas, waardoor van buitenaf de letterlijke ‘berg van boeken’ zichtbaar is. In oktober 2014 werd opnieuw een verrassend gebouw geopend: Theater De Stoep. Als een zilveren walvis ligt het gebouw aan de oude haven van Spijkenisse.

Uitnodigend en intiem
Functioneel futuristisch, want de gestroomlijnde gevels zorgen ervoor dat het theater niet de wind uit de wieken neemt van de windmolen, een nabijgelegen rijksmonument. Door veel glas te verwerken in de gevel heeft Ben van Berkel, architect van o.a. de Erasmusbrug in Rotterdam, een verbinding willen maken met het plein dat voor het theater ligt. Hiermee is De Stoep een toegankelijk gebouw geworden: je komt er niet alleen voor theatervoorstellingen, de ruime foyer nodigt ook uit om naar binnen te lopen voor een kop koffie in het theatercafé. Binnen is de sfeer intiem, omdat er - zelfs in de grote zaal - een kleine afstand is tussen publiek en podium.

Aansluiting op bestaande WKO-installatie
Het pand is op kostenbesparende wijze voorzien van duurzame energie. De WKO installatie van het winkelcentrum in Spijkenisse bood nog extra capaciteit en het theater kon hierop worden aangesloten. Een groot voordeel, zo was het niet nodig om een eigen installatie aan te leggen.