Woonwijk Zeehos: sociaal en duurzaam vastgoed in de duinen

In 1908 werd in Katwijk het Zeehospitium geopend: een sanatorium voor kinderen met tuberculose. Door de frisse zeelucht konden zij hier goed herstellen. In de jaren vijftig kwamen er woningen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Deze bijzondere plek in de duinen is de afgelopen jaren gerevitaliseerd op een manier die recht doet aan het unieke karakter van de locatie. Er is een woonwijk gecreëerd waarbij sprake is van 'omgekeerde integratie': er zijn woningen voor kinderen en volwassenen met een beperking én voor mensen zonder beperking. Midden in de wijk Zeehos is een nieuw multifunctioneel gezondheidscentrum gebouwd met vier woontorens: project Dunesse.

De architectuur is aangepast aan de omgeving, zodat de bebouwing echt deel uitmaakt van het duinlandschap. Bovendien is niet alleen bij de architectuur, maar ook bij de energievoorziening rekening gehouden met de natuur. Warmte en koude worden duurzaam geregeld via WKO-installaties, warmtepompen en pelletketels. Volledige verwarming met warmtepompen en WKO bleek niet haalbaar: zo dicht aan zee kan er niet onbeperkt water worden onttrokken. Toevoeging van een tweede techniek was daarom noodzakelijk en werd gevonden in de vorm van pelletketels. Het verbranden van de pellets (stukjes samengeperst hout) is CO2-neutraal en energiekostenbesparend ten opzichte van aardgas. Honderd jaar na de opening van het oorspronkelijke Zeehospitium is er iets bijzonders voor in de plaats gekomen: nieuwbouw met veel respect voor de sociale en natuurlijke leefomgeving, op een prachtige en historische plek aan zee.