1. terug

Rotterdam, Markthal

  • Status Opgeleverd
  • Type systeemWKO
  • Aantal woningen228
  • Bodemenergie voor verwarmen en koelen
  • Prijs voor Beste winkelcentrum ter wereld (2017)
  • Sixtijnse kapel van Rotterdam

Welkom op deze bewonerspagina, hier vindt je specifieke informatie over De Markthal in Rotterdam.

•  WKO installatie levert warmte, koude en verwarming van tapwater
•  Type energiemeter: Sharky Hydrometer 775  (klik op de link om de handleiding te openen)

WKO Duurzaam Energiesysteem

Steeds striktere Europese regelgeving voor de verkoop van vlees, vis en kaas in de buitenlucht vormden de aanleiding om een overdekt marktplein te realiseren in Rotterdam. Het project is vervolgens op unieke wijze opgepakt, met als resultaat een imposant gebouw in de vorm van een hoefijzer waarin markt, wonen, winkelen en parkeren worden gecombineerd. 

Niet alleen de vorm van het gebouw maakt indruk, ook de binnengevel is overweldigend. Beeldend kunstenaar Arno Coenen ontwierp een kunstwerk van 11.000 m2 (denk aan twee voetbalvelden) met uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. Een eigentijdse Hoorn des Overvloeds, die bij velen associaties oproept met de Sixtijnse Kapel. Waar Michelangelo echter alles met de hand creëerde, is in dit geval gebruik gemaakt van de nieuwste digitale 3D-technieken.  

Beste winkelcentrum ter wereld 
Sinds de oplevering in oktober 2014 heeft de Markthal vele malen de internationale pers gehaald, met lovende woorden. Ook de vele prijzen die het gebouw heeft gewonnen liegen er niet om. In 2017 werd de Markthal zelfs uitgeroepen tot beste winkelcentrum ter wereld met het winnen van de Viva Best of the Best Award. Deze prijs werd uitgereikt door International Council of Shopping Centers (ICSC). Een jaar eerder won de Markthal de Europese variant van deze prijs.  

Ontwikkelaar Provast was verantwoordelijk voor dit bijzondere project dat in 2014 is opgeleverd. De totale vloeroppervlakte beslaat 37.000 m2 en de ruimtes worden verhuurd aan particulieren, diverse horeca en Albert Heijn. Beleggers in dit project zijn Klépierre en Vesteda. 

De bodem van de Markthal zorgde tijdens de bouw voor verrassingen. Bij de grootschalige opgravingen werden verschillende middeleeuwse objecten gevonden. De archeologische vondsten, waaronder vazen, gereedschap en kanonskogels, staan tentoongesteld in de parkeergarage van de Markthal. Veel dieper in de bodem is nu de warmte en koude opgeslagen. 

All electric WKO 
De WKO in de Markthal bestaat uit een all-electric systeem voor de verwarming en verkoeling. Er is een aansluiting op de stadsverwarming als backup en om tapwater na te verwarmen. Vaanster exploiteert de duurzame energiecentrale voor eigen rekening en risico. De exploitatietermijn beslaat dertig jaar. 

Koppeling met naastgelegen kantoorgebouw 
Het WKO systeem van de Markthal heeft een koppeling met het naastgelegen kantorengebouw Blaak 31. Dit heeft twee belangrijke voordelen: de installaties functioneren als elkaars back-up en de bronnen kunnen optimaal worden ingezet. De gebouwen hebben een afwijkende balans in warmte- en koudevraag, waardoor de bronnen beter in balans te houden zijn. 

Regeneratie opgelost via Blaak 31 
Onderdeel van WKO is een regeneratie-installatie. Normaal gesproken wordt deze op het dak van het gebouw geplaatst, waar probleemloos overtollige koude of warmte kan worden aan- of afgevoerd. Zo niet bij de Markthal, het unieke ontwerp staat een installatie op het dak niet toe. De koppeling met Blaak 31 lost dit probleem op, de regeneratie loopt via dit gebouw dat direct naast de Markthal ligt. 
 

Ontwikkelaar: Provast 

Belegger: Vesteda 

Wil je meer weten over één van de duurzame energiesystemen voor jouw project? We komen graag met je in contact om dit samen te bespreken.

Eigendomsgrens

De eigendomsgrens geeft aan welke onderdelen Vaanster exploiteert, onderhoudt en eventueel vervangt. De overige onderdelen zijn in eigendom van de woningeigenaar die daarmee ook verantwoordelijk is voor onderhoud en eventueel vervanging. Voor koopwoningen geldt dat u als bewoner zelf de eigenaar van de woning bent. Voor huurwoningen geldt dat de verhuurder de eigenaar van de woning is.

De afbeelding is een schematische weergave van de installatie in jouw woning. Het kan voorkomen dat de onderdelen in jouw woning op een andere manier gepositioneerd zijn.

Heb je vragen? Bekijk de 'Veelgestelde vragen' op deze website. 

Veelgestelde vragen

Storing in levering warmte

Er is een storing in de warmte levering. Dat is vervelend en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Allereerst moet de oorzaak van de storing worden achterhaald, zodat duidelijk wordt wie de storing kan oplossen. De eigendomsgrens geeft aan wie verantwoordelijk is voor de diverse onderdelen. Deze kun je vinden op de pagina van het project waar je woont. 

Wie is verantwoordelijk voor het systeem in mijn woning?

Het antwoord op deze vraag verschilt per project en wordt aangegeven door middel van een eigendomsgrens. Deze kun je opzoeken via het intikken van de postcode op de homepage. Ga naar www.vaanster.nl en voer bovenaan het postcode en huisnummer in. Vervolgens word je doorgestuurd naar de webpagina die hoort bij de ingevoerde postcode. Daar staat een afbeelding met de eigendomsgrens van alle apparatuur in de woning.

Storing in levering koude

Er is mogelijk storing in de levering van koude. Dat is vervelend en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Allereerst moet de oorzaak van de storing worden achterhaald, zodat duidelijk wordt wie de storing kan oplossen. De eigendomsgrens geeft aan wie verantwoordelijk is voor de diverse onderdelen. Deze kun je vinden op de pagina van het project waar u woont. 

Kan ik zelf mijn voorschotbedrag aanpassen?

Ja dat kan. In je persoonlijke account kun je onder het kopje “mijn facturen” je voorschotbedrag aanpassen. Dat is wel binnen een bepaalde marge, omdat het voorschotbedrag wel voldoende moet zijn om de vaste kosten te dekken.

Klik hier om naar jouw persoonlijke account  te gaan en log in om de gegevens aan te passen. Klik op account aanmaken als je voor de eerste keer de pagina gaat bezoeken. 

Storing in levering warm water

Het is vervelend als er geen warm water uit de kraan komt. Het is van belang om vast te stellen: 

  • Of er verminderd warm water is of dat er helemaal geen warm water is. 
  • Of er uit geen enkele kraan (ookwel tappunt genoemd) in de woning warm water komt of dat er een enkele kraan is waaruit geen warm water meer komt.