• Duurzame hernieuwbare energie
  • Bewoners zijn beschermd door de warmtewet
  • Meer dan 200 projecten in exploitatie en beheer
  1. terug

IWP

IWP staat voor individuele warmtepomp. Vaanster heeft hiervan twee varianten van het IWP systeem, namelijk het water/water warmtepompsysteem (afgekort het 'WWP' systeem) en het lucht/water warmtepompsysteem (afgekort het 'LWP' systeem). Beide systemen zijn uitermate geschikt voor het verwarmen en koelen van uw woning en het leveren van het warm tapwater. Ondanks dat beide systemen hetzelfde leveren, verschillen ze toch van elkaar. Dit verschil zit in de opwekking van de warmte en koude.

Water/water warmtepompsysteem

Een WWP systeem maakt gebruik van bodemenergie. In de grond is een bodemlus aangebracht. De bodemlus onttrekt warmte uit de grond om de woning in de winter te verwarmen en het hele jaar door warm tapwater te leveren. In de zomer wordt er koud water door het vloerafgiftesysteem van de woning gepompt. Dit koude water warmt zich op aan de warmte in de woning en transporteert deze warmte naar de bodemlus. Dit noemen we passief koelen. Met deze warmte laad de bodemlus zich op en hierdoor blijft deze stabiel. Door deze passieve koeling zorgt het systeem er voor dat er op koude dagen genoeg warmte beschikbaar is.

Illustatie_Huis_juni_2021_V2_Warmte_en_Koude_Vraag.png

In dit filmpje wordt de werking van het WWP systeem uitgelegd en worden tips gegeven:

 

Lucht/water warmtepompsysteem

Een LWP systeem maakt gebruik van buitenluchtenergie. Op het dak van de woning staat het buitendeel van de warmtepomp. Dit buitendeel onttrekt warmte uit de buitenlucht om de woning in de winter te verwarmen en het hele jaar door warm tapwater te leveren. In de zomer zal er met het systeem actief gekoeld worden. Dit houdt in dat de warmtepomp zijn werking omdraait en warmte uit de woning via het vloerafgiftesysteem naar de buitenlucht afvoert, ook wel het koelen van de woning.

In dit filmpje wordt de werking van het LWP systeem uitgelegd en worden tips gegeven:

 

Wat zit er in uw woning?

Voor beide systemen zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar. Meer informatie over het systeem in uw woning vindt u bij bewonersinformatie van het project waar u woont. 
Ga naar de homepage www.vaanster.nl en voer bovenaan uw postcode en huisnummer in. U wordt vervolgens doorgestuurd naar de bewonersinformatie die hoort bij de ingevoerde postcode. 

Zonnepanelen en omvormer

Om in een deel van de stroombehoefte van de warmtepomp te voorzien, worden er bij veel woningen zonnepanelen geplaatst. Er wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van hetzelfde systeem. Dit is een stringomvormer met zonnepanelen.

Factuur en tarieven

Bij het IWP energiesysteem hoeft u géén meterstanden door te geven en zult u enkel een factuur ontvangen voor de huur van de warmtepomp en eventueel zonnepanelen. Kijk voor specifieke zaken naar het afgesloten contract dat te vinden is op uw persoonlijke pagina.