1. terug

Nieuwegein, Stadshart Cityplaza

  • Status Opgeleverd
  • Type systeemWKO
  • Aantal woningen200
  • Eén van de grootste WKO installaties van Nederland
  • Centrale bestaat uit 3 doubletten en 3 warmtepompen
  • Groeiend aantal aansluitingen op het WKO systeem

Welkom op deze bewonerspagina, hier vindt je specifieke informatie over Stadshart Cityplaza in Nieuwegein.

•  WKO installatie levert warmte, koude en verwarming van tapwater
•  Type energiemeter: Ista Sensonic II Qp 1,5 GJ R3

WKO Duurzaam Energiesysteem

Gefaseerde aansluiting

Stadshart Nieuwegein beschikt over een van de grootste WKO-installaties van Nederland. In de afgelopen jaren is het aantal aansluitingen op het netwerk fors gegroeid. Niet alleen woningen, maar ook winkels, horeca, het theatercomplex en het Stadshuis zijn aangesloten op de duurzame energievoorziening. Stadshart Nieuwegein, ookwel Cityplaza genoemd, is ontwikkeld door Multi Vastgoed. Klépierre, Mitros en CBRE hebben geïnvesteerd in het project, dat in totaal 76.000 m2 beslaat. De eerste fase is gerealiseerd in 2011, in de jaren daarna zijn diverse deelprojecten opgeleverd en aangesloten op het bestaande WKO-systeem. Huurders van dit centrum zijn zowel particulieren als winkels, horeca en het theater. Het oude centrum van Nieuwegein dateerde uit de jaren zeventig en had een zakelijke uitstraling. Mede met het oog op de groei van de gemeente werd een nieuw plan gemaakt voor het centrum, dat letterlijk het ‘hart’ van stad moest worden. Het nieuwe Stadshart is uitnodigend: veel groen, terrassen en winkels met rijk gedecoreerde winkelpuien brengen een prettige sfeer. Horeca en appartementen boven de winkels zorgen ervoor dat het plein ook na sluitingstijd levendig blijft. 

Een van de belangrijkste opdrachten voor de architecten was de omslag van koud naar warm. Het kille, zakelijke marktplein moest worden omgevormd tot een warm, levendig hart van de stad. Een grote en eenmalige exercitie. Bij Vaanster weten we ook alles van schakelen tussen koude en warmte. Gelukkig zijn onze systemen niet ingericht op een eenmalige omslag, maar op het continu creëren van een behaaglijke temperatuur.

De WKO centrale van het Stadshart bestaat uit 3 doubletten en 3 warmtepompen en vormt daarmee een van de grootste centrales van Nederland. Vaanster heeft de installatie turn-key gekocht, maar heeft wel geadviseerd in het voortraject. De exploitatie van het systeem is voor dertig jaar aan ons toevertrouwd.  

Een project als Stadshart Nieuwegein is gefaseerd over een aantal jaren. Gedurende die jaren zijn er steeds aansluitingen toegevoegd aan het WKO systeem. Er wordt onderzocht of er meer aansluitingen mogelijk zijn, zodat de installatie en de bronnen optimaal worden ingezet.

Ook het Stadshuis is aangesloten op het collectief 

Tegenwoordig kijken we er niet meer van op, maar in 2011 was het ongebruikelijk dat een gemeente koos voor een WKO installatie die niet hun eigendom was. De gemeente Nieuwegein was hierin vooruitstrevend. Inmiddels gebeurt dit vaker. En terecht, want meerdere aansluitingen op één systeem zorgt voor betere benutting van de bronnen.

Renovatie en nieuwbouw

Naast een grondige renovatie van het winkelcentrum werden 200 nieuwe appartementen gebouwd. Een deel hiervan is eigendom van woningcorporatie Mitros, het andere deel bestaat uit koopappartementen. Zowel de huur- als koopwoningen worden voorzien van duurzame energie door onze WKO-installatie.

  • Ontwikkelaar: Multi Development
  • Belegger: Wereldhave, Gemeente Nieuwegein

Wil je meer weten over één van de duurzame energiesystemen voor jouw project? We komen graag met je in contact om dit samen te bespreken.

Eigendomsgrens

De eigendomsgrens geeft aan welke onderdelen Vaanster exploiteert, onderhoudt en eventueel vervangt. De overige onderdelen zijn in eigendom van de woningeigenaar die daarmee ook verantwoordelijk is voor onderhoud en eventueel vervanging. Voor koopwoningen geldt dat je als bewoner zelf de eigenaar van de woning bent. Voor huurwoningen geldt dat de verhuurder de eigenaar van de woning is.

De afbeelding is een schematische weergave van de installatie in jouw woning. Het kan voorkomen dat de onderdelen in jouw woning op een andere manier gepositioneerd zijn.

Heb je vragen? Bekijk de 'Veelgestelde vragen' op deze website. 

Veelgestelde vragen

Storing in levering warmte

Er is een storing in de warmte levering. Dat is vervelend en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Allereerst moet de oorzaak van de storing worden achterhaald, zodat duidelijk wordt wie de storing kan oplossen. De eigendomsgrens geeft aan wie verantwoordelijk is voor de diverse onderdelen. Deze kun je vinden op de pagina van het project waar je woont. 

Wie is verantwoordelijk voor het systeem in mijn woning?

Het antwoord op deze vraag verschilt per project en wordt aangegeven door middel van een eigendomsgrens. Deze kun je opzoeken via het intikken van de postcode op de homepage. Ga naar www.vaanster.nl en voer bovenaan het postcode en huisnummer in. Vervolgens word je doorgestuurd naar de webpagina die hoort bij de ingevoerde postcode. Daar staat een afbeelding met de eigendomsgrens van alle apparatuur in de woning.

Storing in levering koude

Er is mogelijk storing in de levering van koude. Dat is vervelend en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Allereerst moet de oorzaak van de storing worden achterhaald, zodat duidelijk wordt wie de storing kan oplossen. De eigendomsgrens geeft aan wie verantwoordelijk is voor de diverse onderdelen. Deze kun je vinden op de pagina van het project waar u woont. 

Kan ik zelf mijn voorschotbedrag aanpassen?

Ja dat kan. In je persoonlijke account kun je onder het kopje “mijn facturen” je voorschotbedrag aanpassen. Dat is wel binnen een bepaalde marge, omdat het voorschotbedrag wel voldoende moet zijn om de vaste kosten te dekken.

Klik hier om naar jouw persoonlijke account  te gaan en log in om de gegevens aan te passen. Klik op account aanmaken als je voor de eerste keer de pagina gaat bezoeken. 

Storing in levering warm water

Het is vervelend als er geen warm water uit de kraan komt. Het is van belang om vast te stellen: 

  • Of er verminderd warm water is of dat er helemaal geen warm water is. 
  • Of er uit geen enkele kraan (ookwel tappunt genoemd) in de woning warm water komt of dat er een enkele kraan is waaruit geen warm water meer komt.