1. terug

Wat betekent energiezuinig voor mijn kosten?

Je vraagt je dit waarschijnlijk af omdat je een energiezuinige woning gaat betrekken. Vaak worden ook de termen gasloos of nul op de meter genoemd.  Deze termen geven soms verwarring over de kosten. Wat houdt het nu in? 

Bij het koelen, verwarmen van jouw huis wordt er geen of minimaal gebruik gemaakt van een fossiele brandstof zoals gas. Er wordt zuinig omgegaan met zulke vervuilende energie. We leveren energie, maar je bent niet aangesloten op het reeds bestaande gas distributienetwerk. Daarvoor in de plaats is er een hele aparte centrale energie-installatie aangelegd. Deze staat in de techniekruimte en via de afleverset wordt de energie aan jouw woning geleverd. Daarvoor betaal je vaste jaarlijkse kosten en variabele kosten voor het verbruik.

Deze tarieven worden vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt. Energiezuinig wil zeggen dat het minimale impact op het klimaat heeft.  Zuinig is geen verwijzing naar de kosten. Voordeel is dat je helemaal klaar bent voor de energietransitie en deze energie niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde.  Voor meer informatie kun je de site van de ACM via onderstaande knop raadplegen.