1. terug

Veelgestelde vragen

Tarief, factuur en jaarafrekening

Waarom staat er op de voorschotnota een hoger bedrag bij de BTW berekening dan ik betaal?

Wij berekenen eerst uw voorschot gebaseerd op het daadwerkelijke tarief van 2023. We houden hierbij een gemiddeld verbruik aan Gigajoules aan. Hierover wordt de BTW berekend. Dat is het BTW bedrag wat u op de voorschotnota ziet. De BTW wordt dus berekend over het hele bedrag zonder prijsplafond. Dit is zo vanuit de Overheid geregeld.
 
Daarna verminderen we het voorschotbedrag met de korting van het prijsplafond. Het prijsplafond is vrij van BTW.  Dit lagere bedrag ziet u als te betalen op de factuur.

Wat houdt het prijsplafond voor warmte in?

Om de kosten voor warmte betaalbaar te houden heeft de Overheid besloten dat Vaanster als jouw warmte leverancier een korting mag geven op het Vaanster tarief (ook wel genoemd het tarief volgens de leveringsovereenkomst). Tot een jaarlijks verbruik van 37 Gigajoules betaalt u € 47,38 per Gigajoules.

De meeste van onze klanten verbruiken minder dan 37 Gigajoules op jaarbasis. Verbruik je toch meer dan 37 Gigajoules dan betaal je voor iedere afgenomen Gigajoule daarboven het Vaanster tarief van € 90,91. 

Als je op "lees meer" klikt leggen we je alles in een video uit over het prijsplafond, jouw nieuwe voorschotbedrag en hoe we het prijsplafond administratief verwerken.

Wat is mijn huidige tarief?

Als je inlogt op ‘mijn account’ via de vaanster site vind je onder het kopje “Mijn Tarieven” een overzicht van het variabele tarief en van de vaste tarieven.  

Link naar mijn persoonlijke account.

Kan ik zelf mijn voorschotbedrag aanpassen?

Ja dat kan. In je persoonlijke account kun je onder het kopje “mijn facturen” je voorschotbedrag aanpassen. Dat is wel binnen een bepaalde marge, omdat het voorschotbedrag wel voldoende moet zijn om de vaste kosten te dekken.

Klik hier om naar jouw persoonlijke account  te gaan en log in om de gegevens aan te passen. Klik op account aanmaken als je voor de eerste keer de pagina gaat bezoeken. 

Wat staat er op mijn jaarafrekening?

Twaalf maanden na het versturen van de eerste voorschotnota wordt de jaarafrekening opgesteld. Als we alle meterstanden hebben verzameld kan het systeem de berekening gaan opmaken. Bij de jaarafrekening wordt het werkelijke verbruik berekend aan de hand van de begin- en de eindstand. Ook worden de vaste kosten berekend. De vaste en variabele kosten worden bij elkaar opgeteld en dat is dan het bedrag wat je dat jaar aan totale kosten hebt gemaakt.

Mijn jaarafrekening klopt volgens mij niet.

Als je het vermoeden hebt dat jouw jaarafrekening niet klopt, kun je contact met Vaanster opnemen. 

Wanneer ontvang ik mijn jaarafrekening?

Nadat je een jaar in jouw woning woont, ontvang je de jaarafrekening.  Deze wordt circa 14 maanden na de datum dat je op jouw adres bent gaan wonen naar je opgestuurd. 

Waaruit is mijn maandelijkse voorschotnota opgebouwd?

De voorschotnota is niet gebaseerd op de werkelijke kosten. Uiteindelijk word alles via de jaarafrekening verrekend. Eventueel kun je zelf het voorschotbedrag aanpassen via je persoonlijke account. In de persoonlijke tarieven staan ook de tarieven vermeld waarop het voorschotbedrag is gebaseerd. 

Kan ik een betalingsregeling aanvragen?

Soms heb je even wat ruimte nodig en kan het prettig zijn om een betalingsregeling af te spreken voor bijvoorbeeld een jaarafrekening. Dat begrijpen wij. Als de factuur nog niet is vervallen kan dat geregeld worden via de persoonlijke account. Bekijk je facturen en klik op het icoontje naast de factuurregel en stel de termijnen in voor een betalingsregeling.

Mijn betaling via maandelijkse incasso is niet gelukt.

Via je persoonlijke account kun je nakijken welke facturen er open staan. Check altijd eerst of de optie automatische incasso wel is geactiveerd. Als dit niet het geval is, kun je dit direct op uw persoonlijke pagina aanpassen. 

Klik hier om in te loggen op je persoonlijke account. .

Is de maandelijkse incasso om een bepaalde reden niet gelukt? Neem dan contact op met de klantenservice van Vaanster om te bespreken hoe dit opgelost kan worden. 

Wat gebeurt er als ik mijn factuur niet betaal?

Als een factuur niet is betaald, dan sturen we eerst een herinnering om de factuur alsnog te voldoen. Als vervolgens een factuur nog steeds niet is betaald, sturen we een aanmaning. Als daarna de factuur nog steeds niet is betaald, dan volgt een ingebrekestelling.