{text}
{text}
{text}
 1. terug

Collectief systeem

EQw

EQw Duurzaam Energiesysteem

Waarom boren als EQw kan? 

Een duurzaam energiesysteem waarbij u geen rekening hoeft te houden met de buren maar waar u “stand alone” uw project kunt ontwikkelen.  Simpel, betaalbaar en duurzaam.  

 

Hoe werkt het EQw systeem? 

Met het EQw systeem wordt het opwekken en leveren van duurzame energie weer eenvoudig. Het EQw systeem is een collectieve installatie die met een in het gebouw centraal opgestelde energiecentrale warmte en koude levert aan woningen en commercieel vastgoed. Sinds de introductie in 2020 hebben meer dan 50 projecten gekozen voor het EQw systeem. Het EQw systeem wordt toegepast voor projecten met een omvang van 60 tot 300 woningen. 

Het EQw systeem maakt geen gebruik van open- of gesloten bronnen, maar haalt haar energie uit de altijd beschikbare buitenlucht. Dat maakt het systeem robuuster en goedkoper in aanschaf. Het EQw systeem is ook een uitkomst als boren in de bodem niet is toegestaan. Bijvoorbeeld in een waterwingebied of als de bodem vervuild of ongeschikt is voor het realiseren van open bronnen 

De energie uit de buitenlucht wordt gevangen door fluisterstille drycoolers. Vanuit de drycooler wordt de energie getransporteerd naar de centraal opgestelde energiecentrale. Met een hoogte van 120 cm zijn de drycoolers eenvoudig te plaatsen op het dak en nemen ze weinig ruimte in beslag. 

In de centrale technische ruimte van het gebouw maakt een cascade opstelling van water/water warmtepompen warmte, koude en warm tapwater. De energiecentrale wordt geheel prefab gemonteerd op een externe locatie voordat deze in onze projecten wordt geplaatst. De gemiddelde opstellingsruimte van de EQw centrale ligt tussen de 35 tot 45 m2. Een hoogte van 2 meter is voldoende om de installatie te plaatsen. 

Voor de afgifte kun je kiezen voor een tweetal concepten: 

 • 3,5 pijps systeem: het hele jaar door ruimteverwarming en tapwater en gedurende de zomermaanden koeling; 
 • 5 pijps systeem: het hele jaar door ruimteverwarming en tapwater en gedurende het hele jaar de beschikking over koeling; 

In de woning bevindt zich een luxe afgifte set met een energiemeter. De afgifte set is voorzien van een drukscheidingswisselaar, verdeler en distributiepomp. Groot voordeel hierbij is dat in de woning alleen nog een vloerverdeler, vloerverwarming en een thermostaat geplaatst hoeft te worden. Heb je in jouw project een commerciële ruimte of kantoor? Met het EQw systeem kunnen we koude met een aanvoertemperatuur leveren van 6 graden. Het is dus mogelijk om diep te koelen en daarbij ruimtes te ontvochtigen. 

Voordelen van het EQw systeem 

 • Lage kosten per woning  
 • BENG score door benutten van hernieuwbare energie  
 • Verwarmen en (diep) koelen 
 • Fluisterstil systeem  
 • Warmtewet   
 • 100% geprefabriceerd 
 • Weinig ruimte nodig   
 • Duurzaam 
 • Vergunningsvrij 
 • Geen grondboring nodig 
 • Mogelijkheid om te kiezen voor hele jaar door koude levering 

EQw sluit naadloos aan bij de energietransitie die nu noodzakelijker dan ooit is. Nieuwe systemen als het EQw systeem maken het opwekken van duurzame energie betaalbaar en eenvoudig. Geen vergunningsaanvragen, opstalrechten, bodemstudies en afhankelijkheid van complexe technologie.  

Een duurzaam energiesysteem waarbij u geen rekening hoeft te houden met de buren maar waar u “stand alone” uw project kunt ontwikkelen.  Simpel, betaalbaar en duurzaam. 

Koeling 

In de zomermaanden is het koelen van een woning bijzonder aangenaam en verhoogt dit het wooncomfort aanzienlijk. Koeling voorkomt oververhitting van een woning en aanvullende maatregelen zoals zonneschermen kunnen komen te vervallen. EQw biedt ook de keuze voor een systeem waarbij het hele jaar door gebruik kan worden gemaakt van koeling. Het EQw systeem kan naast koeling voor woningen ook koude met een aanvoertemperatuur van 6 graden leveren aan commerciële ruimtes en kantoren. 

Per 1 januari 2021 is de grenswaarde voor de TOjuli vastgesteld op 1,2. TO staat voor temperatuuroverschrijving. TOjuli is een indicator waarmee inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding. De kans op oververhitting in nieuwbouwwoningen is reëel door de warme zomers en de goed – en steeds betere – geïsoleerde woningen. Gezondheidsrisico’s liggen op de loer bij een (te) hoge binnentemperatuur. Woningen met een actieve koeling – zoals het EQw systeem koude levert – voldoen automatisch aan de TOjuli-eis. 

Fluisterstil 

Het EQw systeem is fluisterstil. Geen apparaten in de woning en slechts een drycooler op het dak van het complex. In vollast levert een drycooler maximaal 37 dB(A) geluid op. In deellast is dit maximaal 34 dB(A). Het omgevingsgeluid zorgt meestal al voor dermate veel geluid waar de drycoolers niet bovenuit komen. Er is daarom geen sprake van geluidsoverlast. 

EQw in de BENG 

In mei 2021 heeft het College van Gelijkwaardigheid Energieprestatie de gelijkwaardigheidsverklaring voor het EQw systeem goedgekeurd. Dit betekent dat het EQw systeem in de BENG (NTA8800) staat en eenvoudig in de BENG  te selecteren is. Met deze verklaringen kun je vrij gemakkelijk de energieprestatie berekenen en betekent een behoorlijke administratieve verlichting. Heb je voor jouw project vragen of ondersteuning nodig? Stuur dan een berichtje naar sales@vaanster.nl. 

Prefab 

De EQw centrale wordt prefab geproduceerd. Doordat het assembleren plaats vindt in een speciaal hierop toegeruste omgeving levert dit een kwalitatief hoogwaardige centrale op. Daarnaast heb je door het prefab bouwen minder ruimte nodig in de technische ruimte. Dit bespaart m2’s en dus geld voor onze opdrachtgevers. De EQw centrale wordt voor oplevering van de woningen binnen enkele dagen geplaatst in de techniekruimte van het gebouw en kan hierna direct in gebruik worden genomen. Dat maakt het nog ook nog eens efficiënt en snel toepasbaar. 

{text}
{text}

Weinig ruimte nodig in woning 

In de woning wordt een luxe afgifte set geplaatst. De plaats van de set kan vrij bepaald worden. Doorgaans wordt de afgifte set in de berging geplaatst. Vaanster hanteert geen voorschriften voor wat betreft het plaatsen van de afgifte set. Een zogenaamde warme kast die extra kosten met zich meebrengt is niet nodig. 

Warmtewet 

Net als een WKO valt de levering van warmte en koude aan de woningen vindt plaatst op basis van de Warmtewet. De levering van warmte en koude aan woningen wordt in Nederland gereguleerd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verzorgt het toezicht. Vaanster conformeert zich aan deze regelgeving. 

Contact
Neem makkelijk contact met ons op!