Al meer dan 170 projecten in exploitatie en beheer
Projectcase

Cityplaza Nieuwegein

Ontwikkelaar Multi Development
Belegger Wereldhave, Gemeente Nieuwegein
Huurder Horeca, particulieren, winkels
Realisatie 2011
BVO 76000 m2

Gefaseerde aansluiting op bestaand WKO-netwerk

Stadshart Nieuwegein beschikt over een van de grootste WKO-installaties van Nederland. In de afgelopen jaren is het aantal aansluitingen op het netwerk fors gegroeid. Niet alleen woningen, maar ook winkels, horeca, het theatercomplex en het Stadshuis zijn aangesloten op de duurzame energievoorziening.

Het oude centrum van Nieuwegein dateerde uit de jaren zeventig en had een zakelijke uitstraling. Mede met het oog op de groei van de gemeente werd een nieuw plan gemaakt voor het centrum, dat letterlijk het ‘hart’ van stad moest worden. Het nieuwe Stadshart is uitnodigend: veel groen, terrassen en winkels met rijk gedecoreerde winkelpuien brengen een prettige sfeer. Horeca en appartementen boven de winkels zorgen ervoor dat het plein ook na sluitingstijd levendig blijft.

Van koud naar warm

Een van de belangrijkste opdrachten voor de architecten was de omslag van koud naar warm. Het kille, zakelijke marktplein moest worden omgevormd tot een warm, levendig hart van de stad. Een grote en eenmalige exercitie. Bij Vaanster weten we ook alles van schakelen tussen koude en warmte. Gelukkig zijn onze systemen niet ingericht op een eenmalige omslag, maar op het continu creëren van een behaaglijke temperatuur.

Een van de grootste WKO-centrales in Nederland De WKO-centrale van het Stadshart bestaat uit 3 doubletten en 3 warmtepompen en vormt daarmee een van de grootste centrales van Nederland. Vaanster heeft de installatie turn-key gekocht, maar heeft wel geadviseerd in het voortraject. De exploitatie van het systeem is voor dertig jaar aan ons toevertrouwd.

Steeds nieuwe aansluitingen Een project als Stadshart Nieuwegein is gefaseerd over een aantal jaren. Gedurende die jaren zijn er steeds aansluitingen toegevoegd aan het WKO-systeem. Ook nu onderzoeken we nog of er meer aansluitingen mogelijk zijn, zodat de installatie en de bronnen optimaal worden ingezet.

Ook het Stadshuis is aangesloten op het collectief

Tegenwoordig kijken we er niet meer van op, maar in 2011 was het ongebruikelijk dat een gemeente koos voor een WKO-installatie die niet hun eigendom was. De gemeente Nieuwegein was hierin vooruitstrevend. Inmiddels gebeurt dit vaker. En terecht, want meerdere aansluitingen op één systeem zorgt voor betere benutting van de bronnen.

Renovatie en nieuwbouw

Naast een grondige renovatie van het winkelcentrum werden 200 nieuwe appartementen gebouwd. Een deel hiervan is eigendom van woningcorporatie Mitros, het andere deel bestaat uit koopappartementen. Zowel de huur- als koopwoningen worden voorzien van duurzame energie door onze WKO-installatie.

Referenties

Onze recente projecten

Keer op keer komen er weer mooie nieuwe projecten bij, waar we stuk voor stuk trots op zijn. Een greep uit onze dagelijkse praktijk.

Klantcase De Veentjes
Klantcase Stella Maris
Klantcase SOM Schiedam