• Duurzame hernieuwbare energie
  • Bewoners zijn beschermd door de warmtewet
  • Meer dan 200 projecten in exploitatie en beheer
  1. terug

Project

Etten-Leur, Het Anbarg

  • In beheer voor Alwel
  • Inclusief woonzorgappartementen
  • Collectieve energieopwekkinginstallatie
Het Anbarg

Project
Het Anberg

Type systeem
WKO

Aantal woningen
87

Status
Opgeleverd

WKO Duurzaam Energiesysteem

Aan het Elisabethpark, op de plek van het oude Elisabethshuis staat sinds 2008 Het Anbarg, een appartementencomplex voor ouderen. Aangepast aan de eisen van deze tijd en met oog voor duurzaamheid. 

Het complex bestaat uit twee woongebouwen. Een deel van de appartementen is bestemd voor ouderen die zelfstandig wonen en het andere deel bestaat uit zorgappartementen voor cliënten van Avoord Zorg en Wonen. Op de begane grond zijn diverse faciliteiten te vinden, zoals een theehuis, crèche, fysio-fitness, kapper, wasserette en stilteruimte. Alle appartementen worden collectief verwarmd en gekoeld door een warmtepompinstallatie. 

"Woningstichting Etten-Leur heeft appartementencomplex Het Anbarg opgeleverd in 2004. Het complex heeft een bruto vloeroppervlakte van circa 15.000 m2. In het complex is een zorginstelling gevestigd die de appartementen verhuurd aan particulieren en gebruikt voor eigen cliënten. Sinds 2016 is Vaanster verantwoordelijk voor de exploitatie van het WKO systeem." 

Financieel gezond door nieuwe bronnen  
Na het overnemen van het WKO-beheer, ontdekten we dat de broninstallatie slecht functioneerde.  
Op basis van gedegen onderzoek adviseerden wij om nieuwe bronnen te boren. De enige mogelijkheid om op lange termijn het comfort voor de bewoners te kunnen garanderen en de financiële exploitatie gezond te houden. 

Lokale servicepartij: sneller, persoonlijker, beter 

Voor de WKO-installatie in Het Anbarg werken we samen met een lokale servicepartij voor het onderhoud. Dit zorgde voor een verbetering van de klanttevredenheid: kennis van zaken staat voorop, maar het is extra prettig als de monteur snel ter plaatse is en persoonlijke betrokkenheid toont. Dit wordt gewaardeerd door de bewoners. 

Een goede bronpositionering bespaart geld 

Nieuwe bronnen boren, daar zit niemand op te wachten. Maar in dit geval konden we van de nood een deugd maken. Door de bronnen verder uit elkaar te plaatsen, werd beter rekening gehouden met de onbalans in de warmte- en koudevraag. In zorgappartementen is de vraag naar warmte over het algemeen immers groter dan de vraag naar koude. De ruime afstand tussen de bronnen zorgt dat zelfs een grote onbalans op lange termijn geen nadelen oplevert, hierdoor wordt onnodig gasverbruik voorkomen 

Ontwikkelaar: WEL Diensten 

Belegger: ALWEL 

Wilt u meer weten over één van de duurzame energiesystemen voor uw project? We komen graag met u in contact om dit samen te bespreken.