• Duurzame hernieuwbare energie
  • Bewoners zijn beschermd door de warmtewet
  • Meer dan 200 projecten in exploitatie en beheer
  1. terug

Project

Rotterdam, Markthal

  • Bodemenergie voor verwarmen en koelen
  • Prijs voor Beste winkelcentrum ter wereld (2017)
  • Sixtijnse kapel van Rotterdam
Markthal

Project
Markthal

Type systeem
WKO

Aantal woningen
228

Status
Opgeleverd

WKO Duurzaam Energiesysteem

Steeds striktere Europese regelgeving voor de verkoop van vlees, vis en kaas in de buitenlucht vormden de aanleiding om een overdekt marktplein te realiseren in Rotterdam. Het project is vervolgens op unieke wijze opgepakt, met als resultaat een imposant gebouw in de vorm van een hoefijzer waarin markt, wonen, winkelen en parkeren worden gecombineerd. 

Niet alleen de vorm van het gebouw maakt indruk, ook de binnengevel is overweldigend. Beeldend kunstenaar Arno Coenen ontwierp een kunstwerk van 11.000 m2 (denk aan twee voetbalvelden) met uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. Een eigentijdse Hoorn des Overvloeds, die bij velen associaties oproept met de Sixtijnse Kapel. Waar Michelangelo echter alles met de hand creëerde, is in dit geval gebruik gemaakt van de nieuwste digitale 3D-technieken.  

Beste winkelcentrum ter wereld 
Sinds de oplevering in oktober 2014 heeft de Markthal vele malen de internationale pers gehaald, met lovende woorden. Ook de vele prijzen die het gebouw heeft gewonnen liegen er niet om. In 2017 werd de Markthal zelfs uitgeroepen tot beste winkelcentrum ter wereld met het winnen van de Viva Best of the Best Award. Deze prijs werd uitgereikt door International Council of Shopping Centers (ICSC). Een jaar eerder won de Markthal de Europese variant van deze prijs.  

Ontwikkelaar Provast was verantwoordelijk voor dit bijzondere project dat in 2014 is opgeleverd. De totale vloeroppervlakte beslaat 37.000 m2 en de ruimtes worden verhuurd aan particulieren, diverse horeca en Albert Heijn. Beleggers in dit project zijn Klépierre en Vesteda. 

De bodem van de Markthal zorgde tijdens de bouw voor verrassingen. Bij de grootschalige opgravingen werden verschillende middeleeuwse objecten gevonden. De archeologische vondsten, waaronder vazen, gereedschap en kanonskogels, staan tentoongesteld in de parkeergarage van de Markthal. Veel dieper in de bodem is nu de warmte en koude opgeslagen. 

All electric WKO 
De WKO in de Markthal bestaat uit een all-electric systeem voor de verwarming en verkoeling. Er is een aansluiting op de stadsverwarming als backup en om tapwater na te verwarmen. Vaanster exploiteert de duurzame energiecentrale voor eigen rekening en risico. De exploitatietermijn beslaat dertig jaar. 

Koppeling met naastgelegen kantoorgebouw 
Het WKO systeem van de Markthal heeft een koppeling met het naastgelegen kantorengebouw Blaak 31. Dit heeft twee belangrijke voordelen: de installaties functioneren als elkaars back-up en de bronnen kunnen optimaal worden ingezet. De gebouwen hebben een afwijkende balans in warmte- en koudevraag, waardoor de bronnen beter in balans te houden zijn. 

Regeneratie opgelost via Blaak 31 
Onderdeel van WKO is een regeneratie-installatie. Normaal gesproken wordt deze op het dak van het gebouw geplaatst, waar probleemloos overtollige koude of warmte kan worden aan- of afgevoerd. Zo niet bij de Markthal, het unieke ontwerp staat een installatie op het dak niet toe. De koppeling met Blaak 31 lost dit probleem op, de regeneratie loopt via dit gebouw dat direct naast de Markthal ligt. 
 

Ontwikkelaar: Provast 

Belegger: Vesteda 

Wilt u meer weten over één van de duurzame energiesystemen voor uw project? We komen graag met u in contact om dit samen te bespreken.