• Sustainable renewable energy
  • Residents are protected by the Heat Act
  • More than 200 projects in operation and management
  1. back

Project

Nieuwegein, Stadshart Cityplaza

  • Eén van de grootste WKO installaties van Nederland
  • Centrale bestaat uit 3 doubletten en 3 warmtepompen
  • Groeiend aantal aansluitingen op het WKO systeem
Stadshart Cityplaza

Project
Stadshart

System type
WKO

Number of residences
200

Status
Opgeleverd

WKO Duurzaam Energiesysteem

Gefaseerde aansluiting

Stadshart Nieuwegein beschikt over een van de grootste WKO-installaties van Nederland. In de afgelopen jaren is het aantal aansluitingen op het netwerk fors gegroeid. Niet alleen woningen, maar ook winkels, horeca, het theatercomplex en het Stadshuis zijn aangesloten op de duurzame energievoorziening. Stadshart Nieuwegein, ookwel Cityplaza genoemd, is ontwikkeld door Multi Vastgoed. Klépierre, Mitros en CBRE hebben geïnvesteerd in het project, dat in totaal 76.000 m2 beslaat. De eerste fase is gerealiseerd in 2011, in de jaren daarna zijn diverse deelprojecten opgeleverd en aangesloten op het bestaande WKO-systeem. Huurders van dit centrum zijn zowel particulieren als winkels, horeca en het theater. Het oude centrum van Nieuwegein dateerde uit de jaren zeventig en had een zakelijke uitstraling. Mede met het oog op de groei van de gemeente werd een nieuw plan gemaakt voor het centrum, dat letterlijk het ‘hart’ van stad moest worden. Het nieuwe Stadshart is uitnodigend: veel groen, terrassen en winkels met rijk gedecoreerde winkelpuien brengen een prettige sfeer. Horeca en appartementen boven de winkels zorgen ervoor dat het plein ook na sluitingstijd levendig blijft. 

Een van de belangrijkste opdrachten voor de architecten was de omslag van koud naar warm. Het kille, zakelijke marktplein moest worden omgevormd tot een warm, levendig hart van de stad. Een grote en eenmalige exercitie. Bij Vaanster weten we ook alles van schakelen tussen koude en warmte. Gelukkig zijn onze systemen niet ingericht op een eenmalige omslag, maar op het continu creëren van een behaaglijke temperatuur.

De WKO centrale van het Stadshart bestaat uit 3 doubletten en 3 warmtepompen en vormt daarmee een van de grootste centrales van Nederland. Vaanster heeft de installatie turn-key gekocht, maar heeft wel geadviseerd in het voortraject. De exploitatie van het systeem is voor dertig jaar aan ons toevertrouwd.  

Een project als Stadshart Nieuwegein is gefaseerd over een aantal jaren. Gedurende die jaren zijn er steeds aansluitingen toegevoegd aan het WKO systeem. Er wordt onderzocht of er meer aansluitingen mogelijk zijn, zodat de installatie en de bronnen optimaal worden ingezet.

Ook het Stadshuis is aangesloten op het collectief 

Tegenwoordig kijken we er niet meer van op, maar in 2011 was het ongebruikelijk dat een gemeente koos voor een WKO installatie die niet hun eigendom was. De gemeente Nieuwegein was hierin vooruitstrevend. Inmiddels gebeurt dit vaker. En terecht, want meerdere aansluitingen op één systeem zorgt voor betere benutting van de bronnen.

Renovatie en nieuwbouw

Naast een grondige renovatie van het winkelcentrum werden 200 nieuwe appartementen gebouwd. Een deel hiervan is eigendom van woningcorporatie Mitros, het andere deel bestaat uit koopappartementen. Zowel de huur- als koopwoningen worden voorzien van duurzame energie door onze WKO-installatie.

  • Ontwikkelaar: Multi Development
  • Belegger: Wereldhave, Gemeente Nieuwegein

Wilt u meer weten over één van de duurzame energiesystemen voor uw project? We komen graag met u in contact om dit samen te bespreken.